Daily Current Affairs 10 May 2021 By Vivek Sir

 

1. निम्न में से किस राज्य में स्थित नेहरू प्राणी उद्यान में 8 एशियाई शेर COVID -19 के लिए सकारात्मक पाए गये हैं?

which states, 8 Asiatic lions in Nehru zoological park have been found positive for COVID-19?

a) कर्नाटक / Karnataka

b) तेलंगाना / Telangana

c) गुजरात / Gujarat

d) उत्तराखंड / Uttarakhand

Ans: b)

 

 

2. कौन सा देश हाल में साइट्स पर “DDoS Attack” नामक एक साइबर हमले से प्रभावित हुआ है?

Which country has recently been affected by a cyber attack called “DDoS Attack” on sites?

a) बेल्जियम / Belgium

b) फ़्रांस / France

c) अमेरिका / America

d) अर्जेंटीना / Argentina

Ans: a)

 

 

3. हाल में कनाडा अमेरिका और किस देश को PESCO रक्षा पहल में भाग लेने के अनुरोध को मंजूरी मिली है?

Canada USA and which country has received the request to participate in the PESCO Defense Initiative?

a) नॉर्वे / Norway

b) भारत / India

c) फ़्रांस / France

d) पुर्तगाल / Portugal

Ans: a)

 

 

4. किस राज्य ने Covid-19 की तीसरी लहर के विरोध में बाल चिकित्‍सा कार्य बल स्‍थापित करने का फैसला किया?

Which state decided to set up a pediatric task force in protest against the third wave of Covid-19?

a) बिहार / Bihar

b) महाराष्ट्र / Maharashtra

c) हरियाणा / Haryana

d) मध्य प्रदेश / Madhya Pradesh

Ans: b)

 

 

5. किस राज्य ने जैविक बाजरा का निर्यात बढ़ाने के लिए डेनमार्क के साथ निर्यात शुरू किया?

Which state started exports with Denmark to increase the export of organic millet?

a) उत्तराखंड / Uttarakhand

b) असम / Assam

c) राजस्थान / Rajasthan

d) उत्तर प्रदेश / Uttar Pradesh

Ans: a)

 

 

6. किस राज्य ने कोविड मरीजों की मदद के लिए “आयुर्वेदिक चिकित्सक फोन पर” सेवा की शुरूआत की?

Which state introduced an “Ayurvedic doctor over the phone” service to help Covid patients?

a) गुजरात / Gujarat

b) राजस्थान / Rajasthan

c) हरियाणा / Haryana

d) हिमाचल प्रदेश / Himachal Pradesh

Ans: a)

 

 

7. हाल में निम्न में से किसने माउंट एवरेस्ट पर 25 बार चढ़ाई करके एक कीर्तिमान स्थापित किया है?

Who among the following has recently set a record by climbing Mount Everest 25 times?

a) तेम्बा त्सहरी / Temba Tsheri

b) पेम्बा दोरजे / Pemba Dorje

c) कामी रीता / Kami Rita

d) मिंगमा शेरपा / Mingma Sherpa

Ans: c)

 

 

8. निम्न में पहली पाकिस्तानी हिंदू महिला जिसने CSS परीक्षा पास की और PAS के लिए चुनी गई?

Who was the first Pakistani Hindu woman to pass the CSS exam and was selected for PAS?

a) काजा कलास / Kaja Kallas

b) भावना कंठ / Bhawana Kanth

c) स्वाति मोहन / Swati Mohan

d) सना रामचंद / Sana Ramachand

Ans: d)

 

 

9. किसके द्वारा विकसित एंटी-कोविड दवा “2-डीऑक्सी-डी-ग्लूकोज को DCGI ने आपातकालीन उपयोग के लिए मंजूरी दी?

The anti-covid drug “2-deoxy-D-glucose” developed by DCGI approved for emergency use?

a) डीआरडीओ / DRDO

b) ज़ाइडस कैडिला / Zydus Cadila

c) सीरम इंस्टीट्यूट ऑफ इंडिया / SII

d) भारत बायोटेक / Bharat Biotech

Ans: a)

 

 

10. हाल ही में रविंदर पाल सिंह का 65 वर्ष की आयु में निधन हो गया, वह किस खेल से सम्बंधित थे?

Recently Ravinder Pal Singh died at the age of 65, he was associated with which sport?

a) हॉकी / Hockey

b) गोल्फ / Golf

c) क्रिकेट / Cricket

d) धावक / Sprinter

Ans: a)

 

 

 

 

HPSSSB HPSSC Result 2021 Out for Shastri Posts

Himachal Pradesh Staff Selection Commission (HPSSC) announced the written test result of HPSSSB Shastri 2021 on its official website. All those aspirants who had appeared in this Written Objective Type Screening Test for the recruitment of 603 posts of Shastri can check the result through the official website.

 

HPSSSB HPSSC Result 2021 OUT for Shastri Posts, Download Shastri (Post Code 813) Result @hpsssb.hp.gov.in

 

As per the Commission’s report, a total of 4817, 1816 candidates have provisionally shortlisted for the further selection process. While a total of 4817 aspirants have appeared for the written exam in which 509 candidates remained absent.

Further, the HPSSB HPSSC has uploaded the qualified candidate’s list along with the roll numbers. So, candidates can go through the result by clicking on the provided link on the official website.

The Himachal  Pradesh  Staff  Selection  Commission was conducted Shastri (on contract basis)  Post  Code: 813 Written Test on 20th December 2020. Candidates can check HPSSSB Shastri 2021 Result Directly by the following process given below.

All the eligible aspirants whose Roll Number is given in the HPSSSB HPSSC Shastri Result 2021 PDF File can appear for Documents verification. Aspirants will have to carry all original documents, a set of self-attested copies of all documents, one ID Proof, and a copy of the downloaded application form on the day of scrutiny of documents.

 

How to download the HPSSSB HPSSC Shastri Result 2021?

 

All the eligible aspirants can check the Result by following the guidelines below:

  1. Visit the official website of HPSSSB HPSSC
  2. Click on the link ‘Press Release regarding the result of written objective screening test for the post of Shastri Postcode- 813’ given on the homepage.
  3. Then, a PDF file will be opened/displayed.
  4. All the aspirants can download HPSSSB HPSSC Shastri 2021 Result PDF and save or take a printout for future reference.

 

IMPORTANT LINKS
Official Website CLICK HERE

 

 

Find More Latest Update

 

KMC MO Recruitment 2021 for 121 Posts

WB Health Recruitment 2021 for 50 Staff Nurse Posts

NISER Scientific Officer Recruitment 2021 Notification Out

 

KMC MO Recruitment 2021 for 121 Posts

Kolkata City NUHM Society has invited to Offline Application Recruitment Form for the Post of Medical Officer Recruitment 2021 on a contractual basis for its Urban Primary Health Centres in Kolkata City. Those aspirants are interested to fill the following vacancies under Advt. No.: Advertisement No. – 01 Kolkata City NUHM Society / 2021-22, 04 Kolkata City NUHM Society /2021-22 can read the Notification thoroughly appear for walk-in interview held on 17th & 25th May 2021.

 

VACANCY DETAILS
Post Name Medical Officer
Total Vacancy 121 Posts
Notification Out 07th May 2021
Interview Date 17th & 25th May 2021

 

KMC MO Recruitment 2021 for 121 Posts, Interview on 17 & 25 May

 

PAY SCALE

As per rules.

 

APPLICATION FEE                          

  • General/OBC candidates – Nil
  • SC/ST/ PH Candidates – Nil
  • Payment Mode Payment will be – Net Banking, Credit card/ Debit card, or E-Challan mode only.

 

AGE LIMIT

Minimum Age – 21 years

Maximum Age – 62 years

Age Relaxation – As per norms.

 

ELIGIBILITY CRITERIA

Those candidates who must be qualified MBBS or higher & valid MCI registration for Doctor in related posts from any recognized university aspirants will be eligible for this recruitment.

Note: Aspirants are suggested to read the official notification before apply.

 

SELECTION PROCESS

The procedure of selection will be done on the basis of the following:

  1. Walk-in Interview
  2. Document Verification

 

How to apply:

Aspirants are required to apply offline by the following steps:

  1. Download the application form by the given official website
  2. Fill the application form carefully
  3. Attach all required documents
  4. At last, appear for walk-in interview on 17th & 25th May 2021 to the given below address with original required Documents.

 

Address:

“In Room No. 254, 2nd Floor, PMU, Kolkata City NUHM Society, 5, S.N.Banerjee Road, Kolkata-700013.

 

Note: All eligible aspirants are advised to keep a copy of the application form for further process.

 

IMPORTANT LINKS
Download Notification DOWNLOAD HERE
Official Website CLICK HERE

 

 

Find More Latest Update

 

HPSSSB HPSSC Result 2021 Out for Shastri Posts

WB Health Recruitment 2021 for 50 Staff Nurse Posts

NISER Scientific Officer Recruitment 2021 Notification Out

 

 

WB Health Recruitment 2021 for 50 Staff Nurse Posts

West Bengal Health Department has invited to Offline Application Recruitment Form for the Post of Staff Nurse Recruitment 2021 Posts under Office of the Principal, Diamond Harbour Government Medical College and Hospital against Memo No. DHGMC/2021/567. Those aspirants who are interested to fill the following vacancies can read the Notification thoroughly appear for walk-in interview held on 12th & 13th May 2021.

 

VACANCY DETAILS
Post Name Staff Nurse
Total Vacancy 50 Posts
Notification Out 07th May 2021
Interview Date 12th & 13th May 2021

 

WB Health Recruitment 2021 for 50 Staff Nurse Posts @wbhealth.gov.in, Check Notification Details

 

PAY SCALE

As per rules.

 

APPLICATION FEE                          

  • General/OBC candidates – Nil
  • SC/ST/ PH Candidates – Nil
  • Payment Mode Payment will be – Net Banking, Credit card/ Debit card, or E-Challan mode only.

 

AGE LIMIT

Minimum Age – 21 years

Maximum Age – 62 years

Age Relaxation – As per norms.

 

ELIGIBILITY CRITERIA

Those candidates who must be qualified B.Sc Nursing or its equivalent Passed From any recognized university will be eligible for this recruitment.

Note: Aspirants are suggested to read the official notification before apply.

 

SELECTION PROCESS

The procedure of selection will be done on the basis of the following:

  1. Walk-in Interview
  2. Document Verification

 

How to apply:

Aspirants are required to apply offline by the following steps:

  1. Download the application form by the given official website
  2. Fill the application form carefully
  3. Attach all required documents
  4. At last, appear for walk-in interview on 12th & 13th May 2021 to the given below address with original required Documents.

 

Address:

“To,

The Office of the Principal, Diamond Harbour Government Medical College & Hospital, Diamond Harbour, South Parganas.

 

Note: All eligible aspirants are advised to keep a copy of the application form for further process.

 

IMPORTANT LINKS
Download Notification DOWNLOAD HERE
Official Website CLICK HERE

 

 

Find More Latest Update

 

HPSSSB HPSSC Result 2021 Out for Shastri Posts

KMC MO Recruitment 2021 for 121 Posts

NISER Scientific Officer Recruitment 2021 Notification Out

 

 

 

 

 

NISER Scientific Officer Recruitment 2021 Notification Out

National Institute of Science Education and Research (NISER) has Invited to Online Application Form for the position of the Scientific C & D in the Centre for Medical and Radiation Physics, NISER Vacancies 2021. Interested aspirants who fulfil the eligibility criteria, can read the Notification thoroughly and fill the application form for this recruitment.

 

VACANCY DETAILS
Post Name Scientific C & D in the Centre for Medical and Radiation Physics, NISER
Total Vacancy Various Posts
Open Online Form 7th May 2021
Online Form Last Date 10 June 2021
Exam Date Notified soon
Admit Card Available Notified soon

 

NISER Scientific Officer Recruitment 2021 Notification OUT: Apply Online @niser.ac.in

 

PAY SCALE

As per norms at Basic Pay: 56100 Level 10 of 7th CPC Pay Matrix.

 

APPLICATION FEE                          

  • General/OBC Candidates – Nil
  • SC/ST/ PH/All Category Candidates – Nil
  • There is no Application Fees required for the All Candidates Only Registered Online through the official web portal.

 

AGE LIMIT

Minimum Age – Not Available

Maximum Age- 40 Years

Age Relaxation – As per Recruitment Norms.

 

Let’s have the bird’s eye view of the details of 311 Scientist Grade B Vacancies 2020 in Defence Research & Development Organization (DRDO) and Aeronautical Development Agency (ADA).

Post Name Educational Qualification
Scientific Officer ‘D’ (Medical Physics) PhD (Physics/Medical Physics) with M.Sc in Medical Physics Diploma in Radiological Physics
Scientific Officer ‘D’ (Physics) PhD in Experimental Nuclear/Particle Physics
Scientific Officer ‘C’ (Electronics) B.E./B.Tech.   in Instrumentation/ Electronics/Communication  Engineering.
Scientific Officer ‘C’ (Medical Physics or Radiation Biology or Nuclear Medicine) M.Sc in Radiation Biology or M.Sc in Medical Physics/Life sciences with biological effects of radiation as part of the course/M.Sc in nuclear medicine/Post-MSc (Physics) Diploma in Radiological Physics

 

How to apply:

Aspirants are required to apply online through given below official website or direct link by the following steps:

  1. Fill Registration Form
  2. Login ID
  3. Fill Application Form
  4. Payment

Note: Before fills the Online Application form read the complete notification given below by link.

 

                                                    IMPORTANT LINKS
Apply Online CLICK HERE
Download Notification DOWNLOAD HERE
Official Website CLICK HERE

 

 

Find More Latest Update

 

HPSSSB HPSSC Result 2021 Out for Shastri Posts

KMC MO Recruitment 2021 for 121 Posts

WB Health Recruitment 2021 for 50 Staff Nurse Posts

 

Daily Current Affairs 8 May 2021 By Vivek Sir

1. हाल में निम्न में से किसे भारतीय चावल अनुसंधान संस्थान के निदेशक के रूप में चुना गया?

Who among the following was elected as the Director of the Indian Rice Research Institute?

a) आरएम सुंदरम / RM Sundaram

b) विजय गोयल / Vijay Goel

c) अमित बनर्जी / Amit Banerjee

d) महेश बालासुब्रमण्यन / Mahesh Balasubramanian

Ans: a)

 

 

2. हाल में नाइट फ्रैंक द्वारा जारी “प्राइम ग्लोबल सिटीज़ इंडेक्स Q1 2021″ रिपोर्ट में किस शहर को शीर्ष स्थान प्राप्त हुआ?

Which city topped in the “Prime Global Cities Index Q1 2021” report recently released by Knight Frank?

a) बेंगलुरु / Bengaluru

b) शेन्झेन / Shenzhen

c) न्यूयॉर्क / New York

d) गुआंगज़ौ / Guangzhou

Ans: b)

 

 

3. निम्न में से किस देश में दुनिया का सबसे लंबा पैदल यात्री सस्पेंशन ब्रिज “अरोका (Arouca)” खोला गया?

Which countries the world’s longest pedestrian suspension bridge “Arouca” was opened?

a) पुर्तगाल / Portugal

b) अमेरिका / America

c) थाईलैंड / Thailand

d) सिंगापुर / Singapore

Ans: a)

 

 

4. हाल में किस राज्य में आईएनएस तलवार बहरीन से 40 टन तरल चिकित्‍सा ऑक्‍सीजन लेकर पहुंचा?

Recently in which state INS Talwar arrived from Bahrain with 40 tons of liquid oxygen?

a) कर्नाटक / Karnataka

b) तेलंगाना / Telangana

c) तमिलनाडु / Tamil Nadu

d) पश्चिम बंगाल / West Bengal

Ans: a)

 

 

5. किस राज्य ने लोगों की सहायता के लिए मुख्‍यमंत्री सेवा संकल्‍प हेल्‍पलाइन का शुभारंभ किया?

Which state launched the Chief Minister’s Service Resolution Helpline to help the people?

a) हिमाचल प्रदेश / Himachal Pradesh

b) जम्मू कश्मीर / Jammu Kashmir

c) आंध्र प्रदेश / Andhra Pradesh

d) अरुणाचल प्रदेश / Arunachal Pradesh

Ans: a)

 

 

6. हाल में किस राज्य ने कोरोना रोगियों के लिए आयुर्वेदिक टेलीमेडिसिन सुविधा शुरू की?

Which state recently launched Ayurvedic Telemedicine facility for Corona patients?

a) हरियाणा / Haryana

b) राजस्थान / Rajasthan

c) मेघालय / Meghalaya

d) झारखण्ड / Jharkhand

Ans: a)

 

 

7. निम्न में से किसे हाल में बिलबोर्ड म्यूजिक अवार्ड्स में आइकन अवार्ड से सम्मान किया गया?

Who among the following was recently honored with the Icon Award at the Billboard Music Awards?

a) सिंगर पिंक / Singer Pink

b) मारिया रेसा / Maria Resa

c) नुवान जोयसा / Nuwan Joysa

d) थिसारा परेरा / Thisara Perera

Ans: a)

 

 

8. निम्न में से किसे 2021 के लिए प्रतिष्ठित “Arline Pacht ग्लोबल विज़न पुरस्कार” से सम्मानित किया गया है?

Who among the following has been awarded the prestigious “Arline Pacht Global Vision Award” for 2021?

a) रूमा पाल / Ruma Pal

b) गीता मित्तल / Gita Mittal

c) हिमा कोहली / Hima Kohli

d) फातिमा बीवी / Fathima Beevi

Ans: b)

 

 

9. हाल ही में, अर्जुन लाल जाट और अरविंद सिंह ने टोक्यो ओलिंपिक के क्वालीफाई किया, वे किस खेल से सम्बंधित हैं?

Arjun Lal Jat and Arvind Singh qualified for the Tokyo Olympics, they are associated with which sport?

a) तीरंदाजी / Archery

b) शूटिंग / Shooting

c) रोइंग / Rowing

d) कुश्ती / Wrestling

Ans: c)

 

 

10. निम्न में से किस दिन प्रत्येक वर्ष विश्व रेड क्रॉस और रेड क्रिसेंट डे के रूप में मनाया जाता है?

Which of the following days is celebrated every year as World Red Cross and Red Crescent Day?

a) 04 मई / 04 May

b) 06 मई / 06 May

c) 05 मई / 05 May

d) 08 मई / 08 May

Ans: d)

 

 

 

 

 

DOWNLOAD DAILY CA PDF :-CLICK HERE 

Daily Current Affairs 7 May 2021 By Vivek Sir

1. किस राज्य में ममता बनर्जी तीन बार मुख्यमंत्री बनने वाली देश की दूसरी महिला बनी है?

which state Mamta Banerjee has become the second woman in the country to become the CM thrice?

a) महाराष्ट्र / Maharashtra

b) पश्चिम बंगाल / West Bengal

c) केरल / Kerala

d) आंध्र प्रदेश / Andhra Pradesh

Ans: b)

 

 

2. हाल में यूनेस्को विश्व प्रेस स्वतंत्रता पुरस्कार 2021 से सम्मानित मारिया रेसा किस देश से है?

Maria Ressa is awarded the UNESCO World Press Freedom Award 2021, from which country?

a) अर्जेंटीना / Argentina

b) थाईलैंड / Thailand

c) इंडोनेशिया / Indonesia

d) फिलीफींस / Philippines

Ans: d)

 

 

3. किसके द्वारा सिक्किम में पहला वैनेडियम तकनीक पर आधारित ग्रीन सोलर एनर्जी हार्नेसिंग प्लांट स्थापित किया?

Who set up the first vanadium technology-based green solar energy harnessing plant in Sikkim?

a) ISRO

b) DRDO

c) Indian Army

d) Indian Air Force

Ans: c)

 

 

4. हाल में सशस्त्र बलों ने किस नाम से COVID-19 रोगियों के मानसिक स्वास्थ्य के लिए ऑपरेशन लांच किया?

In what name did the Armed Forces launch an operation for the mental health of COVID-19 patients?

a) CO-JEET

b) Kill corona

c) Namaste

d) Sard Hawa

Ans: a)

 

 

5. हाल में भारत ने किस देश के साथ वैश्विक नवाचार सहभागिता पर आदान-प्रदान पर समझौता हुआ है?

India has signed an agreement with which country on global innovation partnership?

a) ब्रिटेन / Britain

b) आयरलैंड / Ireland

c) अमेरिका / America

d) बांग्लादेश / Bangladesh

Ans: a)

 

 

6. निम्न में से किस सार्वजनिक उपक्रम को 100 सबसे मूल्यवान भारतीय फर्मों की सूची में शामिल किया गया?

Which of the following PSUs was included in the list of 100 most valuable Indian firms?

a) NTPC

b) GAIL

c) SAIL

d) ONGC

Ans: c)

 

 

7. निम्न में से किस राज्य में सॉरोपॉड डायनासोर की 100 मिलियन वर्ष पुरानी हड्डियों की खोज की गयी?

In which of the following states, 100 million year old bones of sauropod dinosaurs were discovered?

a) मेघालय / Meghalaya

b) छतीशगढ / Chhattisgarh

c) मध्य प्रदेश / Madhya Pradesh

d) हिमाचल प्रदेश / Himachal Pradesh

Ans: a)

 

 

8. किस शहर में स्थित AICF (ऑल इंडिया शतरंज फेडरेशन) ने “चेकमेट कोविड पहल” शुरू की?

In which city AICF (All India Chess Federation) started “Checkmate Kovid Initiative”?

a) मुंबई / Mumbai

b) चेन्नई/ Chennai

c) नई दिल्ली / New Delhi

d) हैदराबाद / Hyderabad

Ans: b)

 

 

9. किस देश की केन तनाका ने टोक्यो 2020 ओलंपिक के लिए मशाल रिले में भाग नहीं लेने का फैसला किया?

Which country’s Ken Tanaka decided not to participate in the torch relay for the Tokyo 2020 Olympics?

a) Japan /जापान

b) Thailand /थाईलैंड

c) Philippines /फिलीपींस

d) South Korea /दक्षिण कोरिया

Ans: a)

 

 

10. किस देश ने ऑस्ट्रेलिया के साथ रणनीतिक आर्थिक वार्ता को अनिश्चित काल के लिए स्थगित कर दिया है?

Which country has postponed the strategic economic dialogue with Australia indefinitely?

a) भारत / India

b) चीन / China

c) ऑस्ट्रिया / Austria

d) म्यांमयार / Myanmar

Ans: b)

 

 

DOWNLOAD DAILY CA PDF:-CLICK HERE

Daily Current Affairs 6 May 2021 By Vivek Sir

1. किस राज्य सरकार द्वारा “गोपबंधु सम्बदिका स्वास्थ्य बीमा” योजना का शुभारम्भ किया गया?

Which state government launched the “Gopabandhu Sambadika Health Insurance” scheme?

a) ओडिशा / Odisha

b) केरल / Kerala

c) तेलंगाना / Telangana

d) महाराष्ट्र / Maharashtra

Ans: a)

 

 

2. किस राज्य में स्थित इंडियन ऑयल के टिकरी कलां टर्मिनल से बायो डीजल की पहली आपूर्ति का शुभारम्भ किया?

In which state, the first supply of bio diesel was started from Indian Oil’s Tikri Kalan Terminal?

a) दिल्ली / Delhi

b) लद्दाख़ / Ladakh

c) मेघालय / Meghalaya

d) महाराष्ट्र / Maharashtra

Ans: a)

 

 

3. हाल में कोटक महिंद्रा लाइफ इंश्योरेंस कंपनी लिमिटेड ने किसे नया MD नियुक्त किया?

Recently who was appointed as the new MD by Kotak Mahindra Life Insurance Company Limited?

a) सुनीत शर्मा / Sunit Sharma

b) सोमा मंडल / Soma Mondal

c) सिद्धार्थ मोहंती / Siddharth Mohanty

d) महेश बालासुब्रमण्यन / Mahesh Balasubramanian

Ans: d)

 

 

 

4. हाल में किसे IOC के ‘बिलीव इन स्पोर्ट’ अभियान के लिए एम्बेसडर चुना गया है?

Who has recently been selected as the ambassador for IOC’s ‘Believe in Sport’ campaign?

a) पीवी सिंधु / PV Sindhu

b) मिशेल ली / Michelle Lee

c) ‘a और b’ दोनों / both ‘a’ and ‘b’

d) इनमे से कोई नहीं / None of these

Ans: c)

 

 

5. हाल में RBI ने निम्न में से किस बैंक पर निर्देशों का पालन न करने के लिए पर 3 करोड़ रूपये का जुर्माना लगाया है?

RBI has imposed a fine of Rs 3 crore on which of the following banks for not following the instructions?

a) SBI

b) YES Bank

c) HDFC Bank

d) ICICI Bank

Ans: d)

 

 

6. हाल में भारत के पहले ड्राइव इन वैक्सीनेशन सेंटर का उद्घाटन किस राज्य में किया गया ?

Recently India’s first drive in vaccination center was inaugurated in which state?

a) झारखंड / Jharkhand

b) हरियाणा / Haryana

c) महाराष्ट्र / Maharashtra

d) आंध्र प्रदेश / Andhra Pradesh

Ans: c)

 

 

7. हाल में किस देश ने जलवायु परिवर्तन के विरुद्ध सबसे बड़ी सौर ऊर्जा परियोजना को मंजूरी दी है?

Which country has recently approved the largest solar energy project against climate change?

a) अमेरिका / America

b) जापान / Japan

c) भारत / India

d) सिंगापुर / Singapore

Ans: a)

 

 

8. हाल ही में किस औद्योगिक कंपनी ने भारत में मोबाइल ऐप पर एक वैक्सीन खोजक उपकरण पेश किया है?

Which industrial company has recently introduced a vaccine finder tool on mobile apps in India?

a) गूगल / Google

b) ऐमज़ॉन / Amazon

c) फेसबुक / Facebook

d) माइक्रोसॉफ्ट / Microsoft

Ans: c)

 

 

9. हाल में किस राज्य की पहली महिला IAS पारुल देबी दास का हाल में निधन हो गया है?

Which state’s first woman IAS Parul Debi Das has passed away recently?

a) असम / Assam

b) केरल / Kerala

c) मणिपुर / Manipur

d) मेघालय / Meghalaya

Ans: a)

 

 

 

10.निम्न में से कौन टोक्यो ओलिंपिक क्वालीफाई करने वाली भारत की एकमात्र जिमनास्ट बन गई हैं?

Who among the following has become the only gymnast in India to qualify Tokyo Olympics?

a) मनु भाकर / Manu Bhaker

b) प्रणति नायक / Pranati Nayak

c) भवानी देवी / Bhavani Devi

d) नेथरा कुमानन / Nethra Kumanan

Ans: b)

 

DOWNLOAD DAILY CA PDF:-CLICK HERE 

BFUHS Recruitment 2021 for 139 Technician and Therapist Posts Apply Online

Baba Farid University of Health Sciences (BFUHS) has invited to Online Application Form for the Posts of ECG Technician, Anesthesia Technician, Cardiac Technician, Dialysis Technician, CSSD Technician, Physio Therapist, MGPS Technician, Speech Therapist, Audiometric Technician & Radiotherapy Technician in view of emergency situation arisen and to fight against COVID-19 notified under Department of Health and Family Welfare. Those individual eligible medical aspirants are interested in this recruitment can read the Notification thoroughly and fill the application Form.

 

VACANCY DETAILS
Post Name ECG Technician, Anesthesia Technician, Cardiac Technician, Dialysis Technician, CSSD Technician, Physio Therapist, MGPS Technician, Speech Therapist, Audiometric Technician & Radiotherapy Technician
Total Vacancy 139 Posts
Online Form Begin 08 May 2021
Online Form Last Date  & Fee payment 22 May 2021
Exam Date Soon
Admit Card Available Soon

 

BFUHS Recruitment 2021 for 139 Technician and Therapist Posts, Apply Online @bfuhs.ac.in

 

PAY SCALE

As per Baba Farid University of Health Sciences rules.   

 

APPLICATION FEE                          

  • General/OBC Candidates – Nil
  • SC/ST/ PH/All Category Candidates – Nil
  • There is no Application Fees required for the All Candidates Only Registered Online through the official web portal.

 

AGE LIMIT

Minimum Age – 18 years

Maximum Age – 37 years

Age Relaxation – As per rules.

 

Eligibility Criteria
B.Sc in related or its equivalent Passed From any recognized university with the knowledge of regional language.

Note: Aspirants are suggested to read the official notification before apply online.

Selection Process:

The procedure of selection will be done on the basis of the following:

  1. Written Exam
  2. Interview
  3. Document Verification

 

How to apply?

All the Aspirants of BFUHS Technician and Therapist Posts Recruitment 2021 are required to apply online through given website by the given easy following steps:

  1. Registration by filled basic Information
  2. Fill Application Form as all Details required: Uploading Photograph & Signature, Fee Payment
  3. Preview Application status
  4. Submit

 

IMPORTANT LINKS
Download Notification DOWNLOAD HERE
Official Website CLICK HERE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BHEL Medical Consultant Recruitment 2021

Bharat Heavy Electrical Limited (BHEL) has invited to Offline Application Recruitment Form for the Post of part-time medical consultants – PTMC (Specialists) posts Recruitment 2021. Those aspirants are Interested to fill the following vacancies can read the Notification thoroughly before apply offline.

 

VACANCY DETAILS
Post Name BHEL PTMC (PART TIME MEDICAL CONSULTANTS – PTMC Specialists)
Total Vacancy 11 Posts
Offline Form Open 04th May 2021
Offline Form Last Date 15th May 2021
Interview Date Notified by gmail

 

BHEL Medical Consultant Recruitment 2021: Applications invited for Specialist & Super Specialist Posts before 15 May

 

PAY SCALE

As per rules.

 

APPLICATION FEE                          

  • General/OBC candidates – Nil
  • SC/ST/ PH Candidates – Nil
  • Payment Mode Payment will be – Net banking, Credit card/ Debit card or E-Challan mode only.

 

AGE LIMIT

Minimum Age – 18 years

Maximum Age – 64 years

Age Relaxation – As per norms.

 

ELIGIBILITY CRITERIA

Those candidates who must be qualified Medical Degree in related posts from any recognized university aspirants will be eligible for this recruitment.

 

SELECTION PROCESS

The selection will be based on the aspirants offline submitted applications as per rules.

 

How to apply:

Aspirants are required to apply offline by the following steps:

  1. Download the application Form by the given official website
  2. Fill the application form carefully
  3. Attach the all required documents
  4. At last send /Mail it to the given below address with subject as “Application for PTMC (SPECIALISTS) – 03/2021”.

 

Address:

To,

recruit@bhel.in or send by Post, super scribing the envelope with the  above  subject to  Manager (HR-A,R&Sys),    HRM  Department,  Building  No  24,    BHEL,  Tiruchirappalli -620014 so as to reach on or before 15/05/2021

 

Note: All the eligible aspirants are advised to keep a copy of the application form for further process.

 

IMPORTANT LINKS
Download Notification DOWNLOAD HERE
Official Website CLICK HERE